LED belysning – din elregnings gode ven

Udviklingen indenfor LED belysning er inden for de sidste årtier gået stærkt. LED er en forkortelse af ’Light Emitting Diode’. Det betyder, at lyset dannes ved, at der ledes strøm gennem et elektronisk komponent i stedet for fx en glødetråd. LED fås både som selvstændige pærer, der skrues i dine lamper, men den seneste tendens er, at lyskilden bliver bygget ind i selve lampen. Dette kan kun lade sig gøre på grund af LED’s lange levetid samt muligheden for fleksibel design af lyskilden. Der er mange fordele ved LED belysningen. Læs mere om dem herunder. 

Fordele ved at bruge LED lamper og LED pærer 

Når vi mennesker står overfor en udfordring, har vi det med at udvikle nye muligheder og løsninger. Så da glødepæren blev besluttet udfaset i 2008, for at nedbringe EU's samlede CO2-udslip, er udviklingen – heldigvis - gået stærkt. For dér tilbage i 2008, var det primært halogen pærer og sparepærer, der var alternativ belysning. De havde et meget koldt lys og sparepærerne havde en forsinket tænding, hvor de lige skulle have lidt tid, før de havde vundet deres fulde lysstyrke. LED belysningen har derimod flere fordele: De tænder med det samme og de har en ekstrem lang levetid på mellem 30-50.000 brændetimer. Det svarer til ca 3,5 års konstant lys. De har en bredere variation i deres farvetemperatur, så det er muligt at vælge mellem varmere ’hyggelys’ og koldere og mere klart arbejdslys. LED udvikler ikke varme som glødepærerne gjorde – disse kunne faktisk være årsag til brand. Lysdioderne i LED udsender kun de synlige dele af spektret, således at spildproduktet varme ikke udvikles. LED belysningen bruger 4-5 gange mindre energi end de gamle glødepærer. De er altså virkelig billige i drift og sammenholdt med den lange levetid, bliver de et alternativ, der både er godt for miljøet og ikke mindst for din egen pengepung. LED som lyskilde er dermed mere effektiv, økonomisk og mere sikker end de ældre lyskilder. 

Hvad skal jeg vide, når jeg vælger LED belysning? 

Når du skal vælge en LED lyskilde, skal du være opmærksom på to begreber; Kelvin (K), som angiver farvetemperaturen og Lumen (lm), som angiver lysstyrken (altså de gamle watt). Ud fra hvilket rum du skal vælge belysning til, kan du som hovedregel tænke, at jo hyggeligere/varmere dit lys skal være jo mindre Kelvin. Den klassiske værdi for ’hyggelyset’ er på 2700 Kelvin. Hvis du derimod har brug for mere klart arbejdslys, som på kontoret eller på badeværelset, måske i bryggerset, så har du brug for en højere Kelvin - omkring 3-4000 Kelvin. Lumen vælger du som du valgte de gamle watt. Har du brug for dét der svarer til en gammel 40 watt, skal du vælge 300-500 lumen og til gengæld forbruger du kun 3-5 watt med en LED lyskilde.      

Hos Lampeagenten er det helt naturligt med LED 

Hos Lampeagenten har vi mere end 40 års erfaring med belysning. Vi har altså været med på rejsen fra glødepærer, sparepærer og til den nuværende udvikling indenfor LED belysning. Vores butik er spækket med lamper som helt naturligt er udstyret med, eller er designet til brugen af LED belysning. Hvis du er i tvivl om noget angående lyskilder, så tøv ikke med at kontakte os.