Dansk design og lamper - Den stolte tradition inden for dansk lampedesign

I Danmark har vi en lang og stolt tradition inden for design. Det gælder især belysning, møbler og arkitektur. Det er takket være en række danske designere, der har tegnet alt fra designer væglamper til designer gulvlamper

Det karakteristiske ved dansk design er den simple og nordiske stil. Lamper der blev designet i 1930'erne, pynter stadig i de danske hjem den dag i dag. Dansk lampedesign er ofte lig med minimalisme, høj kvalitet og så er der fokus på, at lamperne skal være funktionelle. Når designet er tidløs og materialer, der bruges har en høj kvalitet, kan man have glæde af lampen i mange år fremover. 

I denne artikel vil du kunne læse om nogle af de mest ikoniske danske designere og lamper de har designet. Det er blandt andet Poul Henningsen, Verner Panton og Arne Jacobsen, der alle har designet tidløse danske designer lamper

Ikoniske PH lamper designet af Poul Henningsen

Én af de lamper, der i den grad var populær i 1980’erne, og stadig er det, er de ikoniske PH lamper. De er opkaldt efter designeren Poul Henningsen, der tegnede det velkendte treskærmsystem. Designet er med til at give et behageligt og blændfrit lys, der fordeler sig smukt ud i rummet. 

Lamperne ses især i spisestuen, da PH 5 lamperne giver et godt lys over spisebordet. Samtidig kan lyset fordele sig i resten af spisestuen. PH 5 lampen er nok en af de mest populære danske designer lamper, der stadig er populære i dag. Det er Louis Poulsen, der står bag produktionen af de ikoniske lamper. PH lamperne fås også som en smuk designer gulvlampe, hvor treskærmsystemet også er i fokus. 

En anden lampe som Poul Henningsen berigede os alle med var PH Artichoke, der oprindeligt blev designet til Langelinie Pavillionen. Lampen er et klassisk eksempel på æstetik og funktionalitet, der går op i en højere enhed.

Verner Pantons Flowerpot lamperne

Verner Panton designede både møbler, tekstiler og lamper i sin tid. I vores tid er han nok mest kendt for de ikoniske Flowerpot lamper, der i de senere år har oplevet en øget popularitet. Det er en dansk design lampe, som findes i virkelig mange forskellige farver. 

Her følger farverne med tiden, og de kommer ofte i en ny farve, der passer til tidens trend.  

Selve designet af Flowerpot lamperne er ret simpelt, og det kan derfor passe ind i mange hjem. Det er muligt både at få Flowerpot som en væglampe, bordlampe og pendel. Det simple Flowerpot design er et klassisk tegn på dansk design.

Klassikere af Arne Jacobsen

Arne Jacobsen er manden bag de ikoniske stole, “Ægget” og “Svanen”. Udover at designe smukke møbler, så designede han også en lang række flotte lamper. Han står blandt andet bag "Næbbet", som han oprindeligt designede til SAS Royal Hotel. AJ lamperne fås både som bordlamper, væglamper og som gulvlamper. Den kan bruges i flere situationer, hvor der er behov for en smuk designerlampe. Denne designer gulvlampe fra Arne Jacobsen kan eksempelvis bruges som en læselampe, der placeres ved siden af en sofa eller en lænestol.